دیپارتمنت های پوهنځی زبان وادبیات

  1. دیپارتمنت های پنچگانه پوهنحی زبانها و ادبیات( دری، انگلیسی، پشتو، فرانسوی، عربی)   
    1.  تاریخچه دیپارتمنت زبان دری :

 دیپارتمنت فارسی دری دانشکده ی زبان و ادبیات دانشگاه پروان، از نخستین دیپارتمنت های است که از بدو تأسس به عنوان پایه و اساس این دانشگاه، نقش ارزنده و مهم داشته و تا امروز یکی از محورهای مهم تخصصی در دانشگاه پروان به حساب می آید. از منظر تاریخی دیپارتمنت فارسی دری، دارای قدامتی تاریخی به اندازه ی قدامت تاریخی دانشگاه پروان بوده و مراحل مختلف ذیل را از نظر کمی و کیفی پشت سر گذرانیده است.

این نهاد تحصیلی)دانشگاه پروان( در ابتدا تربیه ی معلم بوده و به پیداگوژی و بعد به انستیتیوت تحصیلات عالی و بالاخره به دانشگاه پروان ارتقا یافته است. مکانی که هم اکنون دانشگاه پروان در آن موقعیت دارد در نخستین بار  در سال) 6431( در چوکات تربیه ی معلم ولایت پروان تأسیس گردید و پس از سال ها فعالیت مفید و موفق در سال) 6431(از تربیه ی معلم به پیداگوژی ارتقای علمی نمود و در سال) 6411( از پیداگوژی به انستیتوت تحصیلات عالی پروان تغییر نام داد. پس از فراهم شدن شرایط بهتر کمی و کیفی و فراهم آوردن معیارهای اکادمیک به وسیله استادان و کارمندان دلسوز، این نهاد تحصیلی در سال) 6431( به دانشگاه پروان ارتقا نمود و رویهمرفته در تمامی این مراحل دیپارتمنت فارسی دری به عنوان یکی از رشته های اصلی  و مهم در این دانشگاه فعالیت مستمر داشته است و در سالیان متمادی  مصدر خدمت و تربیه ی نسل جوان کشور در دوره های روزانه، داخل خدمت و شبانه  بوده است.

هم اکنون دیپارتمنت دری من حیث بزرگترین و سابقه دارترین دیپارتمنت دانشکده ی زبان و ادبیات،  دارای هشت استاد برحال مجرب و ورزیده به سویه ی داکتر و ماستر با رتبه های پوهنوال، پوهندوی و پوهنمل و دو بست خالی می باشد:

 رئیس دانشکده ی زبان و ادبیات

 پوهندوی حبیب الله کاشفی        

-

  آمر دیپارتمنت فارسی دری

 پوهنوال دکتر سید نورمحمد عابدی

-

 منشی دیپارتمنت فارسی دری

 پوهنمل حبیب داد حبیب            

-

 عضو

 پوهنوال مریم صاحبی                 

-

 عضو

 پوهنمل دکتر محمد جان ستوده

-

 عضو

 پوهنمل دکتر فدا محمد رادپور     

-

  • پوهنمل عادله حمیدی آذین                    عضو
  • پوهنمل عزت الله خرم                            عضو

نوت: یک تن از استادان این دیپارتمنت ) پوهنمل فدا محمد رادپور( برای کسب سویه ی دکترا مصروف تحصیل در کشور ایران می باشد.

 دیپارتمنت فارسی دری با کادر علمی ورزیده و دلسوز سعی در ارتقای علم و ادب جامعه ی خویش داشته و در تدریس و ترویج علم و اندیشه و فرهنگ سعی بلیغ دارد. این دیپارتمنت در تعمیر دانشکده ی زبان و ادبیات دانشگاه پروان دارای اتاق دیپارتمنت با لوازم  و اساسیه ی مناسب همراه با سه اتاق درسی می باشد.

استادان دیپارتمنت دری در راستای فعالیت های مثمر و ارتقای ظرفیت خویش، دارای کمیته های نصاب تحصیلی، تحقیقات علمی، تضمین کیفیت، فرهنگی، الکترونیک و محیط زیست می باشد .استادان این دیپارتمنت همه ساله برای رشد سویه ی علمی و ترفیع علمی خویش کانفرانس های علمی را ارائه می دارند و مقالات علمی شان  در ژورنال های معتبر داخل و خارج کشور به نشر می رسد.

      1. دیدگاه و رسالت یا ماموریت
        1. دیدگاه :

فراهم نمودن زمینه ی رشد و تربیه ی کادرهای متخصص، آموزگاران، نویسندگان مجرب و ورزیده در عرصه های گوناگون؛ غنامندی فرهنگ و ادب و بالا بردن سطح درک و فهم زبان های ملی برای رشد نسل جوان کشور.

        1. ارزش ها :
  • ارج گذاری به ارزش های اسلامی، فرهنگی ،تخصصی و ادبی
  • تعلیم و آموزش فارغ تحصیلان ورزیده در راستای تأمین نیازهای اجتماعی و اقتصادی کشور
  • تعهد به رعایت تساوی جنسیتی  
  • تشویق و ابتکار در خلق ادبیات راستین و اخلاق مدار
  • تلاش در جهت ارائه ی خدمات هرچه بهتر برای دانشجویان.

 معرفی دیپارتمنت پشتو

دیپارتمنت پشتو در چوکات پوهنحی زبان و ادبیات برای اولین­بار در سال 1399  ه. ش با داشتن دو عضوی کادری تأسیس گردید و در سال 1396 دورۀ اول فارغ التحصیلی محصلین خویش را جشن گرفت که بعضی از این فارغین در ادرات و موسسه­های شخصی و دولیتی مشغول کار و خدمت می­باشند.

    هم اکنون  دیپارتمنت پشتو دارای چهار عضو کادری به سویۀ تحصیلی ماستر  دارد که عبارتند از پوهنیار سید غلام محمد هاشمی، پوهنیار نصرت الله نصرت، پوهنیار هجرت الله مبشر و پوهنیار شیرگل حلاند شینواری؛ این عضا تمامی امور اکادمیک این دیپارتمنت را به پیش می­برند.

دیدگاه­های دیپارتمنت پشتو

دیپارتمنت پشتو پوهنحی زبان و ادبیات پوهنتون پروان مکلف به رشد کارهای برجسته و تربیتی درسطح پوهنتون­ها دارالمعلمین­ها و مکاتب می­باشد که به  منظور رشد بخش­های  تحقیقی و علمی به جامعه تقدیم می­کند. تا باشد که از این طریق سطح بیکاری را در جامعه پایین آورده و در پیشرفت و ترقی جامعه نقش موثر داشته باشد.

ماموریت

دیپارتمنت پشتو بر بنیاد یک تهداب  آموزشی و تربیتی، برای معیاری ساختن تحصیلات عالی در کنار همگانی ساختن  و پیشرفت زبان ملی و ادب پشتو، در قسمت سهیم ساختن دانشجویان در تحقیقات علمی برای  رسیدن به اهداف اصلی تلاش ­می­نماید، و در کنار  آن بر اساس ضرورت­های ملی و بین المللی عصر نویین، برنامه­های آموزشی  تعلیم و تربیت را  ارائۀ می­دارد؛ تا آنها را قادر بسازد تغییر مثبت  در وضعیت کنونی جامعه اعمال نمایند.

آهداف دیپارتمنت پشتو

  • در بخش زبان و ادبیات، پرورش ظرفیت­های مسلکی و تقدیم نمودن آن به جامعه.
  • پرورش محصلین به روحیۀ اسلامی.
  • حاصل کردن آگاهی از زبان، فرهنگ و ادب پشتو.
  • وفاداری به استراتیژی­­های وزارت تحصیلات عالی افغانستان.
  • در موضوعات علمی و مسلکی حفظ کلتور و برجسته ساختن آن.
  • دایر نمودن سمینارها و کنفرانس­های علمی و بلند بردن ظرفیت­های منابع بشری.
  • تأسیس یک مجلۀ ادبی، مسلکی و تاریخی به سطح دیپارتمنت.
  • آشنایی محصلین با ادبیات و تاریخ کشور.
  • بلند بردن سطح دانش در کشور.

سهولت­های موجود در دیپارتمنت پشتو

  •  دیپارتمنت پشتو که در چوکات پوهنحی زبان و ادبیات پوهنتون پروان به وجود آمده، بخاطر پیشرفت و ترقی گام­های مثمر و ارزنده ای را برداشته است.
  • دیپارتمنت پشتو دارای  چهار تن کادر علمی  و مسلکی می­باشد. در کنار این کادرهای مسلکی دارای دفتر و کتابخانۀ  مجهز، صنف­های مجهز به پروژکتور به شکل اساسی می­باشد که تمام کارهای اداری و اکادمیک را بر اساس آن به پیش می­برد.

 ارزش­های مورد نظر دیپارتمنت پشتو

  • روحیۀ اسلامی.
  • کرامت انسانی.
  • منافع ملی.
  • وفاداری به اداره و  صداقت می­باشد.
  1.  

3. دیپارتمنت زبان عربی  

              دیدگاه و رسالت یا ماموریت

                دیدگاه :

فراهم نمودن زمینه ی رشد و تربیه ی کادرهای متخصص، آموزگاران، نویسندگان مجرب و ورزیده در عرصه های گوناگون؛ غنامندی فرهنگ و ادب و بالا بردن سطح درک و فهم زبان های ملی برای رشد نسل جوان کشور.

 ارزش ها :

  1. ارج گذاری به ارزش های اسلامی، فرهنگی ،تخصصی و ادبی
  2. تعلیم و آموزش فارغ تحصیلان ورزیده در راستای تأمین نیازهای اجتماعی و اقتصادی کشور
  3. تعهد به رعایت تساوی جنسیتی 
  4. تشویق و ابتکار در خلق ادبیات راستین و اخلاق مدار
  5. تلاش در جهت ارائه ی خدمات هرچه بهتر برای دانشجویان

 

​​​​​​​